Informatie over veiligheidshelmen

De veiligheidshelm of stootpet komt in beeld op elke plek waar hoofdletsel kan ontstaan. Iedereen die op een werkplek komt waar bepaalde risicofactoren aanwezig zijn, moet de voorgeschreven hoofdbescherming dragen. Het dragen van een helm of stootpet is dus niet gebonden aan bepaalde beroepen of werkzaamheden. Ook bijvoorbeeld een leidinggevende of bezoeker moet zich beschermen tegen mogelijke gevaren.

Een industriële veiligheidshelm is een persoonlijk beschermingsmiddel dat het hoofd moet beschermen tegen verschillende soorten gevaren: botsing, stoten, schampen, indringing, spatten van gesmolten metaal of chemicaliën, koude of hitte, verbranding, verontreiniging, elektrische stroomdoorgang. Deze gevaren kunnen afzonderlijk of in diverse combinaties voorkomen.

veiligheidshelmen

Een veiligheidshelm bestaat altijd uit een kunststof helmschaal met een schokabsorberend binnenwerk. De helmschaal is gemaakt van een thermoplastische of thermohardende kunststof. Een helm van thermohardend materiaal is beter bestand tegen chemicaliën en hitte. Bovendien zijn thermohardende helmen minder gevoelig voor veroudering. Alleen mechanische beschadiging kan de gebruiksduur beperken. Als een helm klappen en/of stoten heeft opgevangen dan moet deze altijd vervangen worden. Dit verschilt per helm. Let dus goed op de aanwijzingen van de fabrikant. Thermoplastische materialen zijn gevoelig voor temperaturen boven de 80 graden celsius en voor UV-straling, hierdoor wordt de levensduur beperkt. UV-licht (zonlicht) is één van de belangrijkste en onzichtbare factoren voor veroudering.

Het binnenwerk (meestal van polyethyleen) is zodanig in de veiligheidshelm aangebracht, dat zowel het materiaal als het systeem zeer schokbestendig is. Het binnenwerk kan op elke hoofdmaat worden afgestemd. Wel is het aan te raden om het binnenwerk regelmatig te vervangen. Een stootpet biedt een minder goede bescherming. Het hoofd wordt alleen beschermd bij licht stoten tegen niet-bewegende objecten. Ze mogen alleen gebruikt worden als het risico van vallende voorwerpen volledig is uitgesloten anders is een veiligheidshelm verplicht. Stootpetten worden ook wel gebruikt vanuit hygiënisch oogpunt in de voedingsmiddelen industrie. Ze zijn er in twee verschillende uitvoeringen: als een kunststof schaal met binnenwerk of als een modern vormgegeven baseballcap.

Voor hoofdbescherming gelden verschillende Europese normen, afhankelijk van het soort hoofdbescherming. Zo is er een aparte norm voor stootpetten, een norm voor veiligheidshelmen met hoog beschermingsniveau en een norm voor veiligheidshelmen voor gebruik bij laagspanningsinstallaties. De hoofdbescherming moet duidelijk voorzien zijn van de nodige markeringen en optionele gegevens.

Veiligheidshelmen zijn uitermate geschikt voor het combineren met andere beschermingsmiddelen zoals gehoorbeschermers, veiligheidsbrillen en gelaatsschermen. Op steeds meer veiligheidshelmen bevindt zich hiervoor al een standaard aansluiting. Gezamenlijk vormen deze systemen een uitstekende bescherming van het gehele hoofd. Vraag naar de mogelijkheden bij onze afdeling klantenservice. Wij helpen u graag verder!

Deel de link naar deze pagina:

Deel deze pagina op Facebook Deel deze pagina op Twitter Deel deze pagina op Pinterest